0515 - 44 44 55 (ma t/m vr 19.00 - 21.00 u)

Voedselbanken in Nederland zijn genoodzaakt voedselpakketten te verkleinen en wachtlijsten aan te leggen. Dit komt door de toestroom van nieuwe armen en een afname van de hoeveelheid aangeboden voedsel. De overheid zou kunnen bijspringen door miljoenensubsidies van de Europese Unie te benutten, maar doet dat niet.

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Nederland telt 150 voedselbanken die wekelijks 70 duizend huishoudens van voedsel voorzien. Van Friesland tot Limburg heerst er schaarste aan producten en een forse toename van de vraag. De nieuwe armen die aankloppen zijn vooral zzp’ers.

Door de recessie hebben supermarkten en producenten minder overtollig voedsel en zijn burgers minder vrijgevig. Diverse voedselbanken, zoals in Drenthe, Noord-Holland en Arnhem,  maken daarom noodgedwongen kleinere pakketten. Limburg-Zuid en Utrecht hebben een wachtlijst ingevoerd voor honderden gezinnen. ‘Ik moet tegen moeders zeggen dat ze over drie maanden kunnen terugkomen’, zegt Hannie Verweij van de voedselbank Zuid-Limburg.

‘Zinloos rondpompen van geld’
De regering weigert al jaren gebruik te maken van het Europese voedselhulp programma voor armen. Kabinet en Tweede Kamer vinden dat armoedebeleid een nationale kwestie is. Bovendien zou het fonds een voorbeeld zijn van zinloos rondpompen van geld. Alle lidstaten dragen eraan bij en kunnen er vervolgens een beroep op doen.

‘Een ten hemel schreiend standpunt, als je weet dat veel armen in Nederland nu niet geholpen  kunnen worden door de Voedselbank. Tienduizend kinderen gaan ’s morgens met honger naar school. Dat zou niet nodig hoeven zijn’, zegt voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland.

Een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken noemt als oplossing een intensieve samenwerking tussen voedselbanken, bedrijven en gemeenten om voedselverspilling tegen te gaan, zodat extra voedsel beschikbaar komt voor voedselbanken. ‘Klijnsma stimuleert deze samenwerking.’

Voor dit jaar was er in de EU 500 miljoen aan voedselhulp te verdelen uit het hulpfonds. Er hebben 19 landen een beroep op gedaan. Frankrijk bijvoorbeeld besteedt dit jaar 71 miljoen euro uit het fonds aan voedselhulp voor armen, België 12 miljoen. Onder druk van Duitsland en Nederland leek de Europese voedselhulp te worden afgeschaft. Maar de Europese Commissie staat erop deze voort te zetten. Volgens het dagelijks bestuur van de EU lijden 40 miljoen Europeanen aan ‘materiële ontberingen’.

 

Bron: Volkskrant